Ons Vee

Onze Hereford ossen zijn in maart of april geboren in Slagharen, inderdaad bij het ponypark. Samen met hun moeders doen de kalfjes mee met westernshows in het park. In november zijn ze groot genoeg om  zonder moedermelk te kunnen en dan maken de stierkalveren een reisje naar Woudenberg. Hier houden we ze de eerste winter apart van de grote jongens, zodat ze een rustige en goede start maken. Ook worden ze gecastreerd, want dat is beter voor ieders veiligheid, ook die van henzelf. Bovendien is het vlees van ossen fijner en malser dan dat van stieren.

Groeien op gras

Het hele jaar doen ze waar een rund goed in is: gras eten. Vers gras van april tot ver in november, buiten in de wei. En in de wintermaanden staan ze op stal, lekker in het stro, en voeren we ze kuilgras van eigen oogst. Onze weilanden zijn rijk aan kruiden, sommige stukken worden niet bemest waardoor bloemen en kruiden extra kans krijgen om te groeien. Zo krijgen onze dieren een gevarieerd menu. Ze krijgen er niets bij. Geen mais, geen krachtvoer. Een Hereford is bij uitstek geschikt om te groeien op gras.

Vrij van antibiotica

De enige medische behandeling die we ons vee geven, is ontwormen. Onthoornen is niet nodig, de meeste van onze Herefords zijn van nature ongehoornd. En als ze toch hoorns blijken te hebben, dan laten we die er lekker op zitten. Antibiotica gebruiken we alleen als het echt niet anders kan. In al die jaren dat we Herefords houden (sinds 2009), is dat slechts één maal nodig geweest.

Als de ossen zo’n 2,5 jaar oud zijn, zijn het flinke jongens geworden. Ze zijn dan slachtrijp. Twee keer per jaar, in april en in oktober, gaan de grootste ossen naar de slacht. Dat is dicht bij huis, ze hoeven geen lange reis te maken.